Press PLAY to listen live radio (makdemiaradio.gr)

Radio Live

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

Γυρή, μία πολύτιμη τροφή για τον άνθρωπο

 Η γύρη θεωρείται ένα από τα πιο πρωτεϊνούχα προϊόντα της φύσης και ξεπερνά σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης, ανά μονάδα βάρους, ακόμα και τo μοσχαρίσιo κρέας.
Επίσης, η γύρη: Έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση, αντιμετωπίζει τη κακοήθη αναιμία, ρυθμίζει την εντερική λειτουργία και αρτηριακή πίεση και καταπολεμά την αϋπνία
Η γύρη των μελισσών, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί πλήρη θρεπτική τροφή για τον άνθρωπο, καθώς περιέχει όλο το φάσμα των πρωτεϊνών, τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, σάκχαρα και λίπη, και είναι ιδανική για την τόνωση του οργανισμού.

Οι μέλισσες, μαζεύουν την γύρη των ανθέων και την αποθηκεύουν στην κυψέλη, δίπλα στο γόνο για να τον τρέφουν, ενώ προσθέτουν και άλλες ουσίες που παράγουν οι ίδιες. Την γύρη συλλέγουν οι μελισσοκόμοι στο τέλος της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού με την βοήθεια παγίδων μέσα από τις κυψέλες.
Η γεύση της είναι κάπως "ιδιαίτερη" και όχι τόσο ευχάριστη όπως πχ το μέλι. Όμως τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, σπάνια θα τα βρούμε σε μία τροφή. Όμως τα οφέλη από την κατανάλωση της είναι απεριόριστα και θεωρείται η Νο 2 δυναμωτική τροφή μετά τον βασιλικό πολτό. Μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι σκέτη ή σε συνδυασμό με μέλι, με το γάλα ή με χυμό. 
Η γεύση της γύρης δεν είναι σταθερή, αλλάζει χρονιά με την χρονιά ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία την συλλέγουν τα μελίσσια. 
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες, είναι μια κουταλιά της σούπας, ενώ για τα παιδιά ένα κουταλάκι του γλυκού. Μάλιστα, σε αντίθεση με τον βασιλικό πολτό μπορεί να φαγωθεί με γιαούρτι ή να μπει σε κάποιο χυμό. 
Η γύρη πρέπει να διατηρείται σε ψυγείο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.
Επισημαίνεται, πως άτομα που θα φάνε για πρώτη φορά γύρη, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, κυρίως εάν παρουσιάζουν κάποια αλλεργία κατά την άνοιξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου